Ohjeet tilaajalle

Oletko hankkimassa teosta julkiseen tilaan,  tapahtumaan tai yksityiseen käyttöön? Suomen Kuvanveistäjäliiton palvelu mahdollistaa teoksen hankinnan pysyvästi tai määräajaksi nopealla aikataululla jo valmiina olevista veistoksista.  

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva vuokrasi Andy Best ja Merja Puustisen Strange Fruit -sarjan teoksia Isot veistokset -palvelun kautta.

Isot veistokset -palvelu on Kuvanveistäjäliiton kehittämä julkisen taiteen hankintamalli, jossa ammattikuvanveistäjien valmiita teoksia on mahdollista ostaa ja vuokrata julkiseen tilaan tai myös yksityiseen käyttöön.

Kyseessä voi olla erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat, kuten esimerkiksi seminaarit, festivaalit, taidenäyttelyt tai vaikka yritysten ja julkisyhteisöjen toimitilat, joihin halutaan taidetta tilapäisesti tai pysyvästi esille. Sivustolla on teoksia ja installaatioita ulko- ja sisätiloihin.

Aina ei julkisen taiteen hankinnoissa ehditä tai ole tarvetta avoimen tai -kutsukilpailun järjestämiseen ja siihen uusi sivusto asiantuntijapalveluineen tarjoaa vaihtoehdon. Mallin taustalla on myös kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmat: sivustolta voi hankkia  ammattitaiteilijoiden valmiita, esimerkiksi näyttelyissä esillä olleita teoksia.

Suomen Kuvanveistäjäliitto antaa asiantuntija-apua teosten ja taiteilijoiden valinnassa ja hoitaa yhteydenpidon taiteilijan kanssa. Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti.

Palvelu on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Ota rohkeasti yhteyttä sculptors@sculptors.fi.

Usein kysytyt kysymykset:

Kuinka palvelu toimii? 

Palvelusta voi vuokrata tai ostaa teoksia. Teoksen vuokra-aika voi olla yhdestä viikosta eteenpäin.

Teoksen vuokraaminen ja ostaminen tapahtuu ottamalla aina ensin yhteyttä Kuvanveistäjäliiton asiantuntijaan sculptors@sculptors.fi tai puhelimitse 050 360 1182.

Neuvomme myös teoksiin tai taiteilijoihin liittyvissä kysymyksissä.

Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti. Suomen Kuvanveistäjäliitto hoitaa yhteydenpidon taiteilijan ja tilaajan kanssa, tekee sopimukset ja sopii muun muassa teosten kuljetuksista ja ripustuksesta.

Jenni Tieahon teoksia vuokrattiin elokuvan kuvauksiin.

Mitä minun pitää tietää teosta valitessani? 

Teosta valittaessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Sijoituspaikka: Onko kyseessä ulko- vai sisätila ja onko tilassa jotain rajoitteita esimerkiksi kantavuuden kannalta, etsitäänkö seinälle kiinnitettävää teosta vai lattialla seisovaa.
  • Teoksen koko: Palvelu tarjoaa teoksia aina n. 50 cm ylöspäin, yksittäisitä teoksista tilallisin teoksiin ja installaatioihin.
  • Tekniikka ja materiaali: Haetaanko jotain tiettyä materiaalivalia? Valikoimasta löytyy niin perinteisempiä kivi- ja pronssiveistoksia kuin vaikkapa ilmalla täytettäviä teoksia.
  • Ajallinen kesto: Tärkeä valintakriteeri on teoksen ajallinen kesto, sen elinkaari, haetaanko pysyvää aikaa kestävää teosta vai teosta lyhyeksi ajaksi, jolloin materiaali voi olla vaikka paperia.
  • Teoksen valmistumisajankohta: Palvelu mahdollistaa myös vanhempienkin teosten hankinnan, jolloin teoksen valintakriteerinä voi olla esimerkiksi rakennuksen kanssa sama valmistumisvuosikymmen.

Jokaisen teoksen yhteydessä on kerrottu teoksen ripustusohjeet, mahdolliset huolto-ohjeet sekä se, soveltuuko teos sijoitettavaksi ulko- vai sisätiloihin samoin kuin teoksen ajallinen kesto.

Tutustu Isot veistokset -sivustolla teoksista annettuihin tietoihin. Suomen Kuvanveistäjäliitto neuvoo mielellään teosten ja taiteilijoiden valinnassa ja vastaa tarvittaessa lisäkysymyksiin.

Kuinka teos asetetaan esille? 

Jokaisen teoksen tietojen yhteydessä on kerrottu teoksen ripustukseen liittyvät ohjeet. Teos on hyvä ripustaa paikkaan, jossa se on turvassa mahdolliselta ilkivallalta eikä se aiheuta vaaratilanteita ohikulkijoille. Teoksen yhteyteen tulisi myös liittää teoskyltti, jossa on teoksen tiedot (taiteilija, teoksen nimi ja valmistusvuosi).

Pekka Jylhän teos Window to the Sky vuokrattiin Isot veistokset -palvelun kautta Hakaniemen virastotalon eteen vuonna 2020.

Mistä hinta koostuu? 

Teoksen yhteydessä esitetty hinta on taiteilijalle maksettava myyntihinta tai vuokrauspalkkio. Vuokran lisäksi vuokraajan maksettavaksi tulevat kuljetuskustannukset, ripustuskustannukset sekä mahdollinen vakuutus. Ripustuskustannukset riippuvat aina teoksesta sekä kohteesta, johon teos sijoitetaan. Osa teoksista saattaa vaatia esimerkiksi henkilönostinta tai sähköä, osa teoksista ei vaadi ripustukselta mitään. Ripustusohjeet on kerrottu teosesittelyn yhteydessä Isot veistokset -sivustolla. Joissain tapauksissa taiteilijan tulee itse olla mukana ripustamassa teosta, jolloin tästä maksetaan hänelle myös ripustuspalkkio.

Hinnan päälle lisätään tapauskohtaisesti myös taiteilijalle maksettava Kuvasto ry:n ohjeiden mukainen tekijänoikeuskorvaus.

Laskutus sovitaan tapaukohtaisesti tilaajan ja taiteilijan kanssa. Huomioithan, että teosvuokrauksen alv on 24 % ja myynnin alv on 10 %.

Esimerkki teoksen vuokraamisesta:

Teos X vuokrataan kahdeksi kuukaudeksi Helsinkiin. Teos sijaitsee taiteilijan työhuoneella Tampereella. Teoksen kuukausivuokra on 1500 € ja teoksen ripustaminen vaatii henkilönostimen. Teoksen kustannuksiksi tulee: (HUOM! Hinnat eivät ole todellisia hintoja!)

Teoksen vuokra 3000 €
Teoksen kuljetuskulut Hki–Tre–Hki 400 €
Teoksen ripustus ja purku 500 €

Hinta yhteensä 3900 €

Hinta sisältää Suomen Kuvanveistäjäliiton provision. Hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %, mikäli taiteilija on arvonlisäverovelvollinen.

Katso videolta Lahden visuaalisten taiteiden museon Malvan kokemuksia Andy Best ja Merja Puustisen Strange Fruit sarjan teoksien vuokrauksesta.

Voinko ostaa teoksen itselleni? 

Teokset ovat myös myynnissä, ellei toisin ilmoiteta. Jos päätät vuokra-ajan jälkeen lunastaa teoksen itsellesi, vähennetään myyntihinnasta jo maksettu summa. Tästä on kuitenkin hyvä ilmoittaa viimeistään kaksi kuukautta ennen vuokra-ajan umpeutumista. Huomioithan, että teosvuokrauksen alv on 24 % ja myynnin alv on 10 %.

Voinko varata teoksen? 

Teoksen voi varata enintään 6 kuukautta etukäteen.

Mikäli vuokraussopimuksen allekirjoitushetkellä varsinaiseen vuokrauksen alkuun on aikaa yli 6kk, sopimuksen yhteydessä peritään varausmaksu. Varausmaksu on 10 % teoksen kuukausivuokrasta ja se vähennetään lopullisesta vuokrahinnasta.

Mikäli teokselle löytyy ostaja, varaus raukeaa.

Huomio nämä 

Teoksen vuokraushinnan päälle tulevat kuljetus-, ripustus- ja vakuutusmaksut. Nämä ovat aina teoskohtaisia ja riippuvat muun muassa siitä, missä teos sijaitsee ja minkälaisen ripustuksen se tarvitsee. Teosten vakuuttaminen kuljetusten, ripustuksen ja esillepanon osalta ovat tilaajan vastuulla siihen asti, kunnes teos on palautunut taiteilijan haltuun. Myös mahdollinen vastuuvakuutus on tilaajan vastuulla.

Suomen Kuvanveistäjäliitto antaa asiantuntija-apua teosten ja taiteilijoiden valinnassa ja hoitaa yhteydenpidon taiteilijan kanssa. Teokset vuokrataan ja myydään taiteilijan nimiin ja lukuun, Suomen Kuvanveistäjäliitto toimii teoksen välittäjänä. Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti.