Ohjeet tilaajalle

Oletko hankkimassa teosta julkiseen tilaan,  tapahtumaan tai yksityiseen käyttöön? Suomen Kuvanveistäjäliiton uusi palvelu mahdollistaa teoksen hankinnan pysyvästi tai määräajaksi nopealla aikataululla jo valmiina olevista veistoksista.  

Isot veistokset -palvelu on uusi julkisen taiteen hankintamalli, jossa ammattikuvanveistäjien valmiita teoksia on mahdollista ostaa ja vuokrata julkiseen tilaan tai myös yksityiseen käyttöön. Aina ei julkisen taiteen hankinnoissa ehditä tai ole tarvetta avoimen tai -kutsukilpailun järjestämiseen ja siihen uusi sivusto asiantuntijapalveluineen tarjoaa vaihtoehdon. Kyseessä voi olla esimerkiksi kaupungin tai kunnan juhlavuosi, yrityksen seminaari tai muu tapahtuma, johon halutaan taidetta tilapäisesti esille tai pysyvä hankinta.

Palvelu tarjoaa ammattitaiteilijoiden valmiita, esimerkiksi näyttelyissä esillä olleita ja nyt varastoituna olevia teoksia sijoitettavaksi julkisiin tiloihin ja myös yksityisiin kokoelmiin. Palvelussa isoilla veistoksilla tarkoitetaan kaikkia yli 47cm korkuisia teoksia – tätä pienempiä teoksia voit hankkia Galleria Sculptorin Veistoskaupasta. Ammattitaiteilijolle palvelu tarjoaa mahdollisuuden tarjota varastoituina olevia teoksiaan esiin. Mallin taustalla on myös kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmat.

Palvelu on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Suomen Kuvanveistäjäliitto antaa asiantuntija-apua teosten ja taiteilijoiden valinnassa ja hoitaa yhteydenpidon taiteilijan kanssa. Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti.

Ota rohkeasti yhteyttä sculptors@sculptors.fi.

Taustaa 

Suomalaiset haluavat nähdä taidetta ympäristöissään. Uusimman tutkimuksen mukaan 75 % suomalaisista haluaa taideteoksia asuinalueille, kouluihin, kirjastoihin ja työpaikoille. 79 % on sitä mieltä, että taide parantaa ympäristön viihtyisyyttä sekä turvallisuutta ja 67 % vastaajista uskoo, että taide nostaa asuinalueen sekä kiinteistön arvoa. (Prosenttiperiaatteen käsikirja taiteen tilaajalle 2019, Suomen Taiteilijaseura; Prosentti taiteelle -hanke 2014  ja Suomen Taiteilijaseura 2016 ).

Taide vahvistaa rakennetun ympäristön elämyksellisyyttä, viihtyisyyttä ja identiteettiä. Se lisää alueiden vetovoimaisuutta ja ainutlaatuisuutta sekä vaikuttaa rakennetun ympäristön esteettisyyteen ja turvallisuuteen. (Taide rakentamisessa)

Usein kysytyt kysymykset:

Kuinka palvelu toimii? 

Vuokrattaviin isoihin veistoksiin pääset tutustumaan osoitteessa www.veistoskauppa.fi/isot-veistokset

Voit vuokrata teoksen useammaksi kuukaudeksi, jopa vuodeksi tai vaikka vain päiväksi – lyhyemmissä vuokrauksissa perimme kuitenkin aina viikon vuokran. Mikäli olet kiinnostunut vuokraamaan teoksen, ota yhteyttä teoksen kohdalta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta tai osoitteeseen sculptors@sculptors.fi. Samasta osoitteesta neuvomme myös teoksiin tai taiteilijoihin liittyvissä kysymyksissä. Vuokraussopimuksen synnyttyä Suomen Kuvanveistäjäliitto hoitaa yhteydenpidon taiteilijan kanssa ja sopii teoksen kuljetuksen vuokrakohteeseen sekä teoksen purun ja kuljetuksen takaisin taiteilijalle yhdessä taiteilijan ja tilaajan kanssa.

Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti.

Mitä minun pitää tietää teosta valitessani? 

Teosta valittaessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

  • Sijoituspaikka: Onko kyseessä ulko- vai sisätila ja onko tilassa jotain rajoitteita esimerkiksi kantavuuden kannalta, etsitäänkö seinälle kiinnitettävää teosta vai lattialla seisovaa.
  • Teoksen koko: Palvelu tarjoaa teoksia aina n. 50 cm ylöspäin, yksittäisitä teoksista tilallisin teoksiin ja installaatioihin.
  • Tekniikka ja materiaali: Haetaanko jotain tiettyä materiaalivalia? Valikoimasta löytyy niin perinteisempiä kivi- ja pronssiveistoksia kuin vaikkapa ilmalla täytettäviä teoksia.
  • Ajallinen kesto: Tärkeä valintakriteeri on teoksen ajallinen kesto, sen elinkaari, haetaanko pysyvää aikaa kestävää teosta vai teosta lyhyeksi ajaksi, jolloin materiaali voi olla vaikka paperia.
  • Teoksen valmistumisajankohta: Palvelu mahdollistaa myös vanhempienkin teosten hankinnan, jolloin teoksen valintakriteerinä voi olla esimerkiksi rakennuksen kanssa sama valmistumisvuosikymmen.

Jokaisen teoksen yhteydessä on kerrottu teoksen ripustusohjeet, mahdolliset huolto-ohjeet sekä se, soveltuuko teos sijoitettavaksi ulko- vai sisätiloihin samoin kuin teoksen elinkaari.
Tutustu Isot veistokset -sivustolla huolella teoksista annettuihin tietoihin. Suomen Kuvanveistäjäliitto neuvoo mielellään teosten ja taiteilijoiden valinnassa.

Kuinka teos asetetaan esille? 

Jokaisen teoksen esittelyn yhteydessä on kerrottu teoksen ripustukseen liittyvät ohjeet. Teos on hyvä ripustaa paikkaan, jossa se on turvassa mahdolliselta ilkivallalta eikä se aiheuta vaaratilanteita ohikulkijoille. Teoksen yhteyteen tulisi myös liittää teoskyltti, jossa on teoksen tiedot (taiteilija, teoksen nimi ja valmistusvuosi). Suomen Kuvanveistäjäliitto toimittaa vuokrauksen yhteydessä pdf-muotoisen teoskyltin, josta teoskyltti on mahdollista tulostaa tai esittää muulla tavoin.

Mistä hinta koostuu? 

Teoksen yhteydessä esitetty hinta on taiteilijalle maksettava vuokrauspalkkio. Vuokran lisäksi vuokraajan maksettavaksi tulevat kuljetuskustannukset, ripustuskustannukset sekä mahdollinen vakuutus. Ripustuskustannukset riippuvat aina teoksesta sekä kohteesta, johon teos sijoitetaan. Osa teoksista saattaa vaatia esimerkiksi henkilönostinta tai sähköä, osa teoksista ei vaadi ripustukselta mitään. Ripustusohjeet on kerrottu teosesittelyn yhteydessä Isot veistokset -sivustolla. Joissain tapauksissa taiteilijan tulee itse olla mukana ripustamassa teosta, jolloin tästä maksetaan hänelle myös ripustuspalkkio.

Hinnan päälle lisätään tapauskohtaisesti myös taiteilijalle maksettava Kuvasto ry:n ohjeiden mukainen tekijänoikeuskorvaus.

Laskutus sovitaan tapaukohtaisesti tilaajan ja taiteilijan kanssa.

Esimerkki:
Teos X vuokrataan kahdeksi kuukaudeksi Helsinkiin. Teos sijaitsee taiteilijan työhuoneella Tampereella. Teoksen kuukausivuokra on 1500 € ja teoksen ripustaminen vaatii henkilönostimen. Teoksen kustannuksiksi tulee: (HUOM! Hinnat eivät ole todellisia hintoja!)

Teoksen vuokra 3000 €
Teoksen kuljetuskulut Hki–Tre–Hki 400 €
Teoksen ripustus ja purku 500 €

Hinta yhteensä 3900 €

Hinta sisältää Suomen Kuvanveistäjäliiton provision. Hintoihin lisätään arvonlisävero 24 %, mikäli taiteilija on arvonlisäverovelvollinen.

Voinko ostaa teoksen itselleni? 

Teokset ovat myös myynnissä, ellei toisin ilmoiteta. Jos päätät vuokra-ajan jälkeen lunastaa teoksen itsellesi, vähennetään myyntihinnasta jo maksettu summa. Tästä on kuitenkin hyvä ilmoittaa viimeistään kaksi kuukautta ennen vuokra-ajan umpeutumista.

Voinko varata teoksen? 

Teoksen voi varata enintään 6 kuukautta etukäteen.

Mikäli vuokraussopimuksen allekirjoitushetkellä varsinaiseen vuokrauksen alkuun on aikaa yli 6kk, sopimuksen yhteydessä peritään varausmaksu. Varausmaksu on 10 % teoksen kuukausivuokrasta ja se vähennetään lopullisesta vuokrahinnasta.

Mikäli teokselle löytyy ostaja, varaus raukeaa.

Huomio nämä 

Teoksen vuokraushinnan päälle tulevat kuljetus-, ripustus- ja vakuutusmaksut. Nämä ovat aina teoskohtaisia ja riippuvat muun muassa siitä, missä teos sijaitsee ja minkälaisen ripustuksen se tarvitsee. Teosten vakuuttaminen kuljetusten, ripustuksen ja esillepanon osalta ovat tilaajan vastuulla siihen asti, kunnes teos on palautunut taiteilijan haltuun. Myös mahdollinen vastuuvakuutus on tilaajan vastuulla.

Suomen Kuvanveistäjäliitto antaa asiantuntija-apua teosten ja taiteilijoiden valinnassa ja hoitaa yhteydenpidon taiteilijan kanssa. Teokset vuokrataan ja myydään taiteilijan nimiin ja lukuun, Suomen Kuvanveistäjäliitto toimii teoksen välittäjänä. Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti.