Ohjeet taiteilijalle

Onko sinulla varastossa näyttelyistä palautuneita suurikokoisia veistoksia, jotka haluaisit saada esille? Kuvanveistäjäliiton jäsenille tarkoitettu Isot veistokset -palvelu mahdollistaa näiden veistosten tarjoamisen lyhytaikaiseen vuokraukseen sekä myyntiin.

Isot veistokset -palvelu on uusi Suomen Kuvanveistäjäliiton kehittämä julkisen taiteen hankintamalli, jossa ammattikuvanveistäjien valmiita teoksia on mahdollista ostaa ja vuokrata julkiseen tilaan tai myös yksityiseen käyttöön. Aina ei julkisen taiteen hankinnoissa ehditä tai ole tarvetta avoimen tai -kutsukilpailun järjestämiseen ja siihen uusi sivusto asiantuntijapalveluineen tarjoaa vaihtoehdon. Kyseessä voi olla esimerkiksi kaupungin tai kunnan juhlavuosi, yrityksen seminaari tai muu tapahtuma, johon halutaan taidetta tilapäisesti esille tai pysyvä hankinta.

Ammattitaiteilijoille palvelu tarjoaa mahdollisuuden tarjota varastoituina olevia teoksiaan esiin. Mallin taustalla on myös kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmat.  Palvelussa isoilla veistoksilla tarkoitetaan kaikkia yli 47cm korkuisia teoksia – tätä pienemmät teokset voit tuoda myyntiin Galleria Sculptorin Veistoskauppaan.

Palvelu on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Suomen Kuvanveistäjäliitto antaa asiantuntija-apua teosten ja taiteilijoiden valinnassa ja hoitaa yhteydenpidon taiteilijan kanssa. Jokaisen teoksen kohdalla neuvotellaan tilaajan ja taiteilijan kanssa sopiva paketti.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka palvelu toimii?
Isot veistokset -sivustolla esitellään Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsenten suurikokoisia veistoksia ja installaatioita. Palvelussa isoilla veistoksilla tarkoitetaan kaikkia yli 47cm korkuisia teoksia – tätä pienemmät teokset voit tuoda myyntiin Galleria Sculptorin Veistoskauppaan. Isot veistokset -palvelusta tilaaja voi vuokrata teoksen väliaikaisesti lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa tai hankkia sen kokonaan itselleen. Mikäli asiakas on kiinnostunut vuokraamaan tai ostamaan teoksen, ottaa hän yhteyttä Kuvanveistäjäliittoon ja liitossa sovitaan käytännön asiat taiteilijan ja vuokraajan kanssa.

Kuljetus voidaan hoitaa taiteilijan toimesta tai erikseen tilattavalla palvelulla. Kun kuljetus on sovittu, taiteilija sitoutuu toimittamaan teoksen sovittuna ajankohtana tai olemaan paikalla silloin, kun teoksen nouto on sovittu.

Taiteilija voi tarvittaessa mennä mukaan ripustamaan teos. Tästä vuokraaja maksaa erikseen ripustuspalkkion.

Kun vuokra-aika päättyy, teos toimitetaan takaisin taiteilijalle. Jos tilaaja päättää ostaa vuokratun teoksen, tulee hänen ilmoittaa asiasta 2 kk ennen vuokra-ajan umpeutumista. Tällöin maksetut vuokrat vähennetään teoksen ostohinnasta.

Kuinka toimitan teoksen Isot veistokset -palveluun?

Palveluun ilmoitetaan teokset tämän linkin takaa löytyvän lomakkeen kautta: https://veistoskauppa.fi/ilmoita-teos/ . Teosten ilmoittautumislomaketta täyttäessäsi, huomioithan, että teostiedot julkaistaan sellaisenaan ja saattavat olla esillä pitkäänkin. Kirjoita tekstit siis yleiskielellä. Tarvittaessa Kuvanveistäjäliitto muokkaa tekstejä yhtenäiseksi.

Itse teosta ei toimitetan Suomen Kuvanveistäjäliitolle, vaan ne toimitetaan mahdollisille vuokraajille suoraan taiteilijan työhuoneelta tai varastosta, missä teos sijaitseekaan.

Minkälaisia teoksia voin ilmoittaa palveluun?

Isot veistokset -palveluun voi ilmoittaa yli 47cm kokoisia teoksia. Tätä pienemmät teokset voit toimittaa Galleria Sculptorin Veistoskauppaan. Isot veistokset -palvelun veistoksilla ja installaatioilla ei ole maksimikokoa.

Teokset voivat olla myös vanhempaa tuotantoa, jolloin tilaaja voi valita teoksen, joka on esimerkiksi tehty samana ajankohtana kuin rakennus, johon teos sijoitetaan.

Montako teosta voin ilmoittaa?

Teosten määrää per taiteilija ei ole rajoitettu. Voit siis ilmoittaa palveluun niin monta suurta teosta kuin sinulta löytyy.

Entä jos teokseni myydään?

Mikäli myyt teoksesi, vaikka se on esillä Isot veistokset -palvelussa, tulee sinun välittömästi ilmoittaa myynnistä Kuvanveistäjäliittoon, jotta voimme poistaa teoksen palvelusta.

Teokset ovat vuokrauksen lisäksi myös myynnissä Isot veistokset -palvelussa ja vuokraajan on mahdollista lunastaa vuokrattu teos itselleen.

Ovatko teokset vakuutettuja?

Teosten mahdollinen vakuuttaminen työhuoneella on taiteilijan vastuulla, mutta siitä eteenpäin kuljetuksen ja esillepanon ajan vakuutusten hoitamisesta vastaa tilaaja.

Kuinka hinnoittelen teokseni?

Hinnoittelu kannattaa aloittaa myyntihinnan määrittämisestä, mikäli teoksella ei vielä myyntihintaa ole. Myyntihinnasta voit alkaa miettiä kuukausivuokraa. Kuukausivuokrahintaa mietittäessä huomioi muun muassa se, vaatiiko teoksen kuljetus ja ripustus sinulta paljon työtä tai vaatiiko teos vuokrausten välillä jonkinlaista huoltoa. Viikkovuokra voi suhteessa olla kuukausivuokraa kalliimpi, sillä viikkovuokra vaatii taiteilijalta myös suhteessa enemmän työtä. Viikkovuokra on palvelussa pienin laskutettava vuokra, mutta asiakas voi vuokrata teoksen myös vaikka vain päiväksi. Tällä mahdollisuudella haluamme palvella myös lyhytaikaisia tapahtumia. Mikäli teoksesi on sellainen, ettet toivo sitä vuokrattavaksi vain viikoksi tai lyhyemmäksi aikaa, jätä viikkovuokra-kohta tyhjäksi. Huomioithan kuitenkin, että tämä poissulkee esimerkiksi erilaiset tapahtumat, jotka voisivat teoksesi vuokrata.

Hintoihin lisätään päälle Kuvanveistäjäliiton provisio 20 %. Mikäli olet arvonlisäverovelvollinen, lasketaan alv teoshinnan päälle.

Vuokrahinnan lisäksi tilaajalta laskutetaan kuljetus, ripustus ja vakuutusmaksut sekä tekijänoikeuskorvaukset. Tekijänoikeudellisissa korvauksissa noudatetaan referenssihintoja esim. Kuvaston hinnaston mukaan.

Kuinka saan maksun?

Kuvanveistäjäliitto laskuttaa vuokraajalta vuokra- tai myyntihinnan ja tilittää maksut taiteilijoille. Tilityksestä sovitaan sopimuksen yhteydessä tarkemmin. Tilaajalla on mahdollisuus myös ostaa teos vuokra-ajan päätyttyä tai kesken vuokrauksen, jolloin jo maksettu vuokra vähennetään ostosummasta.

Minkälaisia kuvia voin lisätä?

Laadukkaat ja monesta suunnasta otetut kuvat ovat ensisijaisen tärkeitä, jotta teoksesta kiinnostutaan. Jokaisesta palveluun ilmoitettavasta teoksesta tulee toimittaa vähintään kolme kuvaa, otettuna eri suunnista teosta. Kuvien tulee olla tarkkoja, hyvälaatuisia eikä niissä mieluusti tulisi näkyä taustalla muuta. Näyttelyissä tai muissa kohteissa otetut kuvat ovat hyviä ja yleensä riittävän laadukkaita. Mikäli joudut kuvaamaan teoksen työhuoneellasi, voit ripustaa teoksen taustalle esimerkiksi valkoisen kankaan tekemään taustasta selkeän. Huonolaatuisia kuvia emme voi palvelussa julkaista ja mikäli taiteilija ei pysty toimittamaan laadukkaita kuvia, emme voi teosta palveluun ottaa. Suosittelemme käyttämään kuvaamisessa ammattivalokuvaajaa. Kuvanveistäjäliitolta voi tarvittaessa kysyä suosituksia hyvistä valokuvaajista. Laadukas valokuva edesauttaa myös teoksen vuokraamista, joten kuvaukseen kannattaa panostaa.